Åpen brannsatsjon er en morsom og lærerik dag for store og små!
Vi viser frem brannbiler og utstyr, vi tilbyr kunnskapsløype, spennende aktiviteter og demonstrasjoner og vi har utstillinger med nyttig informasjon.
Bjørnis kommer – kommer du?
Vi åpner portene ved følgende brannstasjoner:
- Skien brannstasjon
- Porsgrunn brannstasjon
- Bamble brannstasjon
- Kragerø brannstasjon
- Drangedal brannstasjon
Mer informasjon om Åpen brannstasjon legges ut i god tid både på våre nettsider og på Facebook.
Brannvernuka
Åpen brannstasjon er en del av Brannvernuka, en nasjonal kampanje som arrangeres i uke 38 hvert år. Det er ikke tilfeldig at Brannvernuka arrangeres om høsten. Da går vi inn i en årstid hvor vi vanligvis opplever en økning av antall boligbranner. Mer bruk av elektrisitet til oppvarming og belysning, bruk av levende lys og bruk av ovnen, øker sannsynligheten for brann.
Brannvernuka har ofte et eget tema om brannsikkerhet. Eksempel kan være brannøvelse hjemme og ladevett. Under kan du lese mer om dette.
Ladevett
Vi får stadig flere ladbare artikler i hjemmet. Alt fra mobil, nettbrett og PC, til ladbare verktøy, tannbørster og klokker. Slike produkter er vanligvis trygge, men vi erfarer av og til at de tar fyr, spesielt i forbindelse med lading. Som et forebyggende tiltak er det derfor viktig å skape gode ladevaner. Dersom du følger ladevettreglene kan du unngå uønskede hendelser mens du lader.
Husk også at batterier ikke skal kastes i restavfall. Batterier er årsak til mange branner i containere og på avfallsanlegg hvert år. Avfallsanlegg tar imot alle typer batterier, og butikker plikter å ta imot batterier som de selv fører.
Ladevettreglene
- Lad i rom med røykvarsler
- Lad når du er våken og til stede
- Les og følg produsentens bruksanvisning
- Bruk helst original lader
- Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
- Ikke lad i senga
- Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
- Bytt ut skadet utstyr
- Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
- Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110
Brannøvelse hjemme
De fleste av oss har vært med i brannøvelser på jobb eller skole. Men det er i private hjem at de fleste dødsbranner skjer.
Ved å sette brannsikkerhet på dagsorden, kan du og dine bli bedre sikret og være forberedt til å håndtere en brannsituasjon hjemme i boligen deres. Hva en brannøvelse bør inneholde, kan variere etter livssituasjon og boforhold. Bor du i enebolig eller rekkehus, er hovedregelen at du skal varsle andre i huset og komme deg ut i sikkerhet hvis det oppstår en brann. Bor du i en blokk, må du ta høyde for at det er tryggere å bli i leiligheten hvis korridoren eller trapperommet er fylt av røyk.
Husk at øvelse gjør mester!