1. desember starter nedtellingen til selve julaften, og de fleste forbinder nok denne dagen med nettopp det. Men 1. desember er også den nasjonale røykvarslerdagen. Hensikten er å minne deg om å sjekke røykvarslerne dine slik at du kan du gå julen og et nytt år i møte, vel vitende om at ditt viktigste branntekniske hjelpemiddel fungerer.

Brann og redningssjef Morten Meen Gallefos og leder for forebyggende avdeling, Hanne Kjersti Pedersen, var ikke vanskelig å be da de ble spurt om å stå modell for selve røykvarslerdagen.

Hva bør jeg gjøre?

Røykvarsleren krever lite vedlikehold, men en gang i året, på røykvarslerdagen, bør du gi den litt oppmerksomhet:

  • Sjekk batteristatusen på røykvarslerne. Batteriet i røykvarsleren skal normalt skiftes en gang pr år, men det finnes batterier som varer lengre. Skriv gjerne på batteriet når du bytter det.
  • Test røykvarsleren med røyk. Du kan for eksempel blåse røyk fra en fyrstikk eller et stearinlys mot røykvarsleren eller anskaffe deg egne testrøykstikker eller spray med testgass.
  • For å bedre effekten og forlenge levetiden anbefaler vi å rengjøre røykvarsleren for støv og smuss med for eksempel en støvsuger. Men vær forsiktig og test den etterpå for å være sikker på at den fungerer.
  • Sjekk hvor gammel røykvarsleren din er. Røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Produksjonsdatoen finner du på baksiden av røykvarsleren. Husk at røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Gamle røykvarslere kan leveres gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningsstasjon.

Vil du lese mer om røykvarslere, klikk her.

Har du forresten hatt brannøvelse hjemme?

Mange tenker at branner ikke kan skje skje i eget hjem, men det kan brenne hjemme hos alle. Ved å sette brannsikkerhet på dagsorden kan du redusere risikoen for brann og evt. være godt forberedt den dagen det utenkelige skjer. En fin aktivitet i desember kan være å ta med hele familien på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarslere, kontrollere brannslukkeren og snakke om hva dere bør gjøre hvis brannvarsleren begynner å ule.

Juletrepynt

Grenland brann og redning har pyntet ett av trærne langs Hydrovegen i Porsgrunn og flaggstanga ved brannstasjonen i Bamble med lyslenker og røykvarslere. Røykvarslere skal fortrinnsvis monteres i taket, og ikke brukes som julepynt. Vi har imidlertid fått tak i utgåtte varslere for å minne alle som kjører eller går forbi om at nå er tiden inne for å sjekke røykvarsleren.