Grenland Brann og Redning har gått ut med mange advarsler den siste uken vedrørende skogbrannfare, men vi ser av de mange hendelsene vi har rykket ut til denne helgen at vi igjen må få presisère viktigheten av å respektere bålforbudet. Huskeregel til dere som vurderer en tur i skog om mark den neste tiden – bålforbudet betyr kort og greit: 

Ingen åpne flammer!

I Porsgrunn rykket vi ut til røykutvikling i et leilighetskompleks etter at en engangsgrill var blitt brukt innendørs til matlaging.
Foto: Theo Aasland Valen

Grillsesongen er også i gang, og flere tyr til engangsgriller. I Porsgrunn gikk alarmen hos oss fredag kveld, og vi rykket ut til et boligkompleks. Der var engangsgrillen tatt i bruk inne i en leilighet for å lage mat, og røyk spredte seg til andre leiligheter. Vi vil gjerne minne om at engangsgrill aldri skal benyttes innendørs da røyken denne avgir er farlig i lukkede rom.

Brannvesenet slukker engangsgrillen som ble fyrt opp inne i en leilighet i Porsgrunn natt til lørdag.
Foto: Theo Aasland Valen

Selv om det ikke er helt strandvær og badetemperaturer i Grenland ennå, så er det likevel svært tørt i skogbunnen, og tørr vegetasjon fra forrige sesong er med på å øke brannfaren ytterligere. Det har brent flere steder i Grenland denne helgen, og vi rykket ut med båt til Sandøya for å slukke brann i grass og siv. På Nystrand i Porsgrunn brant en utestue, der brannen spredte seg noe til terrenget. I Drangedal hadde vi en utrykning til skogbrann som brannmannskapet fikk kontroll på, takket være god innsats.

Grenland Brann og Redning fikk slukket utestua på Nystrand før ytterligere spredning oppstod. Foto: Theo Aasland Valen

Vi er glade for at vi er raskt på plass når uhellet er ute, men vi trenger også deres hjelp til å minimere antall utrykninger ved å respektere bålforbudet. Husk også at mange turområder ofte er noe avsides, og det er ikke alltid like lett å opprettholde responstiden når vi må flere kilometer inn i en skog for å slukke et bål som har blitt forlatt. Tilgang på slokkevann og ytterligere mannskaper kan også bli redusert på slike plasser.  Konsekvensen av dette kan bli fatale om skogbrann får overtaket på brannmannskapet vårt. 

Vil du se hvor det er størst skogbrannfare nå? Oversikt finner du her!