Av og til avdekkes det feil og mangler på produkter som selges i Norge. Mange av disse kan potensielt forårsake skade på deg eller miljøet rundt deg. For å gjøre det lettere for deg som forbruker å finne ut av om et produkt er trygt eller farlig, har norske myndigheter laget nettsiden farligeprodukter.no. Her finner du produkter som direkte eller indirekte kan være skadelig for deg, samt anbefaling om hva du bør gjøre. Produktene er meldt inn av forbrukere, leverandører eller produsenter.

Søk etter farlige produkter her (åpner farligeprodukter.no)

Sjekk før du handler

Produsenter, importører og forhandlere har ansvar for å fjerne farlige produkter fra markedet. Likevel kan det være farlige produkter i omløp. Det skyldes oftest at forbrukere ikke får med seg at varen kan være farlig eller at useriøse forhandlere ikke forholder seg til krav fra norske myndigheter.

 

Meld fra

Hvis du mistenker at et produkt kan være farlig, kan du enkelt melde fra om dette. På den måten kan du forhindre skade på andre mennesker og omgivelser. Alle meldinger følges opp av myndighetene.

Meld fra til oss om et produkt som er farlig eller potensielt farlig.

Fikk du med deg denne?

Boligbrann i Alta startet trolig da røykvarsler tok fyr: – Fy f … Jeg er rystet! (vg.no).
Her kan du lese om en familie i Alta som opplevde at røykvarsleren i taket tok fyr.

Brannfarlige røykvarslere kan du lese om på farligeproduketer.no. Dette gjelder røykvarsler uten batteripute. Disse kan gi varmgang og røykutvikling dersom et 9-voltsbatteriet blir satt inn feil vei. I tillegg risikerer du at røykvarsler ikke virker som den skal.

Merk at det er tillatt å selge røykvarslere som bruker 9-voltsbatteri uten batteriputer, men på bakgrunn av bekymringsmeldinger Direktoratet for byggkvalitet har fått, oppfordrer vi alle å bytte ut røykvarslere som ikke har batteripute.

Røykvarslere bør uansett byttes ut etter 10 år. Du finner datostempling bak på røykvarsleren.