Komfyrvaktkampanjen er en nasjonal kampanje som har blitt gjennomført hvert år siden 2014. I 2020 ble kampanjen avlyst, og i år legges det opp til en digital kampanje onsdag 10. februar.

Bildet er hentet fra brosjyren Bestemors kjøttkaker på DSB sine hjemmesider.

Budskapet til Komfyrvaktkampanjen er viktig. Komfyren forårsaker mange branner og røykutviklinger, og så godt som alle disse skyldes menneskelig svikt. En komfyrvakt har hindret mange branner og vil garantert gjøre det igjen. Kanskje hos deg også?

Hva er en komfyrvakt?

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Hvem trenger komfyrvakt?

Alle kan trenge en komfyrvakt, og bygger du nytt kjøkken i dag er det påbudt. Nær sagt alle komfyrbranner skyldes menneskelig svikt. Det kan for eksempel være at man glemmer noe på komfyren, at man er uforsiktig eller at man sovner under matlaging. Eldre mennesker er godt representert på komfyrbrannstatistikken, men også yngre mennesker er representert. En komfyrvakt kan hindre mang en brann og dermed spare oss for menneskeliv og store verdier.

Kjenner du også noen som har “alt”? Gavetips?