I vinter har det allerede blitt meldt om rekordmange hendelser om folk som har gått gjennom isen. Derfor ønsker vi i Grenland brann og redning og Kragerø brannvesen å advare alle om faren ved å ferdes på islagte vann og på fjordis. Vi fraråder ikke all ferdsel på is, men er opptatt av at de som ønsker seg en tur ut på isen vet hva de begir seg ut på, hvilke tegn de bør se etter og hva slags undersøkelser og utstyr som kreves for sikker ferdsel på is.

Bilde er tatt av tre ivrige isfiskere i Eidangerfjorden 16. februar (Kattøya til venstre på bildet). Isen var bortimot 40 cm dyp.

Grenland brann og redning er trent i forhold til overflateredning og rykker ut på kort tid dersom uhellet er ute. Likevel er risikoen høy for fatal utgang hvis man går igjennom isen. Både på Kilsfjorden i Kragerø og Kilevannet i Skien har det i januar vært hendelser hvor personer eller kjøretøy har gått gjennom isen.

NVE har laget en nettside som heter varsom.no. Her finnes oversikt over isulykker, både med og uten dødsfall. Oversikten viser ulykker hvor en eller flere har gått gjennom isen og opplevd det som så skremmende at det kom i avisen eller på sosiale medier. Hensikten med oversikten er å få frem fakta og læring, slik at nye ulykker og skader kan unngås.

Kjennskap til isforholdene:

Isforholdene kan variere like mye som snøforholdene, og forholdene på ett og samme sted kan variere fra dag til dag. På innsjøer endrer isen seg i forhold til lufttemperatur og strømningsforhold i elveoser. Tykkelsen på sjøisen endrer seg også fort i forbindelse med tidevannsstrømmer. På nettsiden varsom.no/isvarsling finner du isvarsler for hele landet. Det er like fullt viktig å undersøke isen selv før man legger utpå. Med en isstav kan man slå seg gjennom fem centimeter stålis med ett slag. Stavene kan være vanskelige å få tak i, men en øks eller et isbor kan gjøre samme nytten.

Nyttig utstyr:

 • Øks/isstaver: Med en øks eller isstaver kan du sjekke isens tykkelse. 
 • Bor: Når du skal isfiske er du nødt til å ha med et isbor for å borre hullene du skal fiske i. Boret kan også brukes til å sjekke hvor tykk isen er. ​
 • Flytedress​​/vest: Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen.​
 • Ispigger: Ispigger er to «spikre» som er festet t​il hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.​
 • Tau: Tau er smart å ha med – spesielt om du tar turen alene. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti. 
 • Brodder: Med brodder​ unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må værer kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen. ​​

​​​​​​Isvettreglene:

 1. Ha respekt for isen​
 2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
 3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
 4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd. 
 5. Hold deg på sikker is
 6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
 7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
 8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
 9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand
 10. Hvis noen har gått gjennom isen – kontakt politiet, selv om vedkommende har kommet seg opp. På den måten unngår man å sette i gang en redningsaksjon i ettertid.