I de fleste norske hjem finnes det mye elektriske utstyr, leker og andre ting med batteri som må lades. De fleste av oss har en mobiltelefon, og mange eier i tillegg både nettbrett, PC-er, hodelykter, tannbørster, klokker og oppladbart verktøy – bare for å nevne noe. Samtidig har bruken av elektriske fremkomstmidler som el-sykler, hoverboards/ståhjuling og el-sparkesykler eksplodert de siste årene. Felles for mye av dette utstyret er at de drives av litiumbatteri.

Det er heldigvis ikke mange branner som starter i batteridrevne produkter, men det hender. Branner som oppstår uten tilsyn eller om natten, kan få store konsekvenser. Derfor er det lurt å innarbeide gode rutiner ved lading og oppbevaring.


Dersom et litiumbatteri blir utsatt harde støt eller røff behandling, kan det oppstå skade i batteriet som på kort eller lang sikt kan føre til brann. I tillegg er det alltid fare for brann i forbindelse med lading av elektriske apparater.


Gode tips for lading og oppbevaring av oppladbart utstyr

  • El-sykler, hoverboards/ståhjuling, el-sparkesykler og lignende bør oppbevares og lades utendørs
  • Lad på brannsikkert underlag med trygg avstand fra brennbart materiale
  • Hvis du lader inne, må du sørge for at det er en røykvarsler i nærheten
  • Lad aldri når du sover!
  • Unngå harde slag mot batteriet

Husk også at batterier ikke skal kastes i restavfall. Batterier er årsak til mange branner i containere og på avfallsanlegg hvert år. Avfallsanlegg tar imot alle typer batterier, og butikker plikter å ta imot batterier som de selv fører. 

Les mer om ladevettreglene på https://brannvernforeningen.no/om-oss/samarbeidspartnere-og-prosjekter/ladevettreglene.

Brann i litiumbatterier

Batterier som brenner er svært vanskelig å slukke, og ofte blusser det opp igjen når du tror du har slukket det. Mange ganger er den beste løsningen å la det brenne ut på et sikkert sted eller legge det oppi et vannbad, for eksempel i en søppelkasse som er fylt med vann. Men husk at all brannrøyk er giftig, og spesielt røyk fra elektriske apparater som brenner.

Hva med telefonen eller PC-en?

Det er heldigvis sjeldent at mobiltelefoner, PC-er og nettbrett tar fyr. Men det skjer, og spesielt under lading. Derfor anbefaler vi alltid å unngå lading av telefon, nettbrett eller PC når du sover. Hvis du likevel må gjøre det, så velg et annet rom enn soverommet, og la produktet ligge på noe ubrennbart, for eksempel en keramisk flis. Pass på at det er en røykvarsler i nærheten, som kjapt kan gi deg beskjed hvis det mot formodning skulle ta fyr. En mye bedre løsning er likevel å gå til anskaffelse av en hurtiglader og lang ladekabel, så kan du lade utstyret raskt og greit før du går til sengs.