De fleste av oss har en mobiltelefon, og mange er i tillegg i besittelse av både nettbrett, PC’er, hodelykter, tannbørster, klokker og oppladbart verktøy. Bare for å nevne noe. I tillegg har bruken av elektriske fremkomstmidler som elsykler, hoverboards og sparkesykler eksplodert de siste årene. Felles for mye av dette utstyret er at de drives av et litiumbatteri.


Dersom et litiumbatteri blir utsatt harde støt eller røff behandling kan det oppstå skade i batteriet som på kort eller lang sikt kan føre til brann. I tillegg er det alltid fare for brann i forbindelse med lading av elektriske apparater.


Gode tips for lading og oppbevaring av oppladbart utstyr

  • Elsykler, hoverboards, elsparkesykler og lignende bør oppbevares og lades utendørs.
  • Lad på brannsikkert underlag med trygg avstand fra brennbart materiale.
  • Hvis du lader inne må du sørge for at det er en røykvarsler i nærheten.
  • Lad aldri når du sover!
  • Unngå harde slag mot batteriet.
  • Lad ikke i minusgrader eller i for høy temperatur.

Husk også at batterier ikke skal kastes i restavfall. Batterier er årsak til mange branner i containere og på avfallsanlegg hvert år. Avfallsanlegg tar imot alle typer batterier, og butikker plikter å ta imot batterier som de selv fører. 

Les mer om ladevettreglene på https://brannvernforeningen.no/om-oss/samarbeidspartnere-og-prosjekter/ladevettreglene.

Brann i litiumbatterier

Batterier som brenner er svært vanskelig å slukke, og ofte blusser det opp igjen når du tror du har slukket det. Noen ganger er slike branner så vanskelig å slukke at eneste løsningen er å la det brenne ut på et egnet sted eller legge det opp i et vannbad, for eksempel i en søppelkasse som er fylt med vann. Men husk at all brannrøyk er giftig, og spesielt røyk fra elektriske apparater som brenner.

Hva med telefonen eller PC’en?

Det er heldigvis sjeldent at mobiltelefoner tar fyr. PC’er og nettbrett også. Men det skjer. Derfor anbefaler vi alltid å unngå lading av telefon, nettbrett eller PC når du sover. Hvis du likevel må gjøre det, så velg et annet rom en soverommet og la produktet ligge på noe ubrennbart, for eksempel en keramisk flis. Og pass på at det er en røykvarsler i nærheten som kjapt kan gi deg beskjed hvis det mot formodning skulle ta fyr.