En ny lift har ankommet Porsgrunn brannstasjon og skal i løpet av få uker erstatte den gamle liften som nå har rundet 23 år i aktiv tjeneste.

Etter grundige vurderinger falt valget på en ny doning fra den finske kvalitetsleverandøren av høydemateriell, Vema. Bilen er levert av Norlift i Skien som representerer det finske selskapet Nordic Rescue Group (NRG), en internasjonal leverandør av brann- og redningskjøretøy. Bilen er bygget på et Scania-chassis med 500 hestekrefter og drift på fire hjul. Det nye Scania-chassiset yter mer, bråker mindre og er langt snillere for miljøet enn den gamle liften.

Bilen har en totallengde på 10 meter, men tross for sin beskjedene lengde har den en arbeidshøyde på inntil 45 meter, og den kan gå inntil 29,5 meter rett ut til siden. Det tar 30 sekunder å sette den på løftebeina, klar til bruk, og etter 110 sekunder er den oppe på full høyde. Foruten å være et redskap for redning i høyden kan den levere 4000 liter med slokkevann per minutt til arbeidsplattformen.

Opplæring og utsjekk av mannskapene pågår for fullt, og liften settes i ordinær beredskap allerede i september.

Det er luftig i kurven, selv “bare” 20 meter over bakken.
Slik ser Gunneklev og Hydrosletta ut 40 meter over bakken.

Grundig opplæring og utsjekk er viktig før bilen settes i beredskap.