Mange bruker båt til rekreasjon, ferie og kos. Som oftest går det helt fint, men risikoen for uønskede hendelser er alltid tilstede i en båt. Det er det mange som erfarer hvert år.

Vår påstand er at mange uønskede hendelser kunne vært unngått med enkle tiltak. Her vil du finne gode råd for å forbygge brann og andre uønskede hendelser om bord i båten.

Vi anbefaler alle som er glad i sjøen til å forberede seg på årets båtsesong. Hjemmesiden til Redningsselskapet er et eksempel på en side som er proppfull av gode råd om sikkerhet til sjøs. Sjøfartsdirektoratet er en annen side som inneholder mye nyttig informasjon om sikkerhet i fritidsbåter.

Bruk redningsvest eller flyteplagg

 Hvert år mister mange mennesker livet på grunn av hendelser i fritidsbåt. Mange av disse dødsfallene skyldes manglende bruk av redningsvest eller flyteplagg. Og du trenger ikke være uvettig, det holder å bare være uheldig. Sjøfartsdirektoratet har laget en film som beskriver bedre en tusen ord hvorfor flyteutstyr er så viktig.

        Sjøvettreglene

Åtte gode råd for å bedre brannsikkerheten om bord:

  1.  Røykvarsler er vel så viktig i båten som hjemme og på hytta. Den sørger for at du får tidlig varsel dersom en brann oppstår.
  2. Slokkeutstyr bør være lett tilgjengelig slik at du kan slokke en brann mens den ennå er liten.
  3. Påse at det elektriske utstyret brukes på korrekt måte og er montert riktig. En fagkyndig kontroll av det elektriske anlegget er lurt å prioritere siden mange branner har elektrisk årsak.
  4. Vær forsiktig ved oppbevaring og håndtering av brannfarlig og trykksatt vare.
  5. Påse at gassapparater, slanger og overganger holder tett. En gassvarsler kan være lurt, men påse at den monteres riktig. Propan, for eksempel, er tyngre enn luft.
  6. Sjekk at det ikke er lekkasjer i motorrom, slanger og koblinger.
  7. Ikke lad båtbatteriet, mobilen eller andre elektriske apparater når du sover.
  8. Husk at brannutviklingen i en båt ofte går svært fort. Sørg for ryddige rømningsveier og få deg selv og andre i sikkerhet før det er for sent.

 

 

 

 Andre gode råd for en sikker båttur:

 Pass på at båt og motor er i god stand slik at du unngår motorstopp.

  • Bruk redningsvest. I båter under åtte meter er det påbudt at alle har redningsvesten på seg under kjøring.
  • Har du GPS/kartplotter – lær deg å bruke den. Dersom elektronikken streiker kan det være lurt å ha papirkart tilgjengelig, spesielt i ukjent farvann.
  • Skal du ferdes i ukjent farvann er det lurt å planlegge turen før du kaster loss.
  • Følg sjøveisreglene og vis hensyn til andre! Er du ny på vannet anbefaler vi å gjennomføre båtførerprøven selv om du er født før 1980.
  • Båt og alkohol hører ikke sammen. Vent med alkoholen til du har fortøyd båten.
  • Ta hensyn til vær og vind! Midtfjords kan det være for sent.
  • Barn som kjeder seg i båt kan føre til at oppmerksomheten din til omgivelsene reduseres. Båtbingo kan gjøre båtturen gøyere. Eller hva med å la barna prøve å styre båten?
  • Aggregater, dieselvarmere eller gassutstyr kan forårsake CO-forgiftning. CO eller kullos en fargeløs og luktfri gass som kan være vanskelig å oppdage, spesielt når du sover. En CO-varsler er derfor lurt å montere.