De fleste av oss blir berørt av de voldsomme strømprisene vi har sett den siste tiden, selv om staten tar deler av regninga. Det er penger å spare på å redusere og justere strømforbruket, men husk at det ikke skal gå på bekostning av sikkerheten.
Strømmen er billigst om natten når forbruket er lite og dyrest når forbruket er størst, nemlig på morgenkvisten og på ettermiddagen når mange mennesker lager middag, lader elbilen og setter på vaskemaskinen.
For å spare strøm er det nødvendig å vite hva man bruker strømmen til. Rundt regnet bruker en vanlig husholdning:
- 60 % til oppvarming
- 15 % til varmtvann
- 15 % til elektriske apparater
- 10 % til belysning
Oppvarming av boligen
Oppvarming er det vi vanligvis bruker mest strøm til i en bolig og her kan det være penger å spare. Ved å skru ned romtemperaturen med bare én grad, kan du spare rundt 5 % av strømmen du bruker til oppvarming. Og siden strømprisene er lavere om natten kan det være lurt å varme opp boligen litt ekstra før du står opp om morgenen, og skru ned varmen ned når strømmen er på det dyreste.
En effektiv og moderne varmepumpe kan være en smart investering. Med den får du mer varme pr. krone og du kan enkelt justere forbruket når strømmen er billigst, for eksempel på formiddagen og tidlig på morgenen før du står opp.
Har du mulighet til å fyre med ved kan det være billigere enn oppvarming med strøm når strømprisen er så høy som den har vært de siste månedene. Det er imidlertid greit å merke seg at moderne, rentbrennende vedovner er langt mer effektive og miljøvennlige enn gamle vedovner.
Varmtvann
Med en sparedusj vil du halvere forbruket av varmtvann, og dermed halvere strømmen du bruker til oppvarming av vann. Kombinerer du dette med å dusje før du går til sengs om kvelden kan du spare mye penger. Og husk at jo kortere tid du bruker i dusjen, desto mer sparer du på strømregninga.
Med en «gavmild» dusj bruker du fort 16 liter vann i minuttet. Dusjer du i ti minutter bruker du dermed 160 liter vann, og det går med omkring 5 kWh for å varme opp nytt vann. Monterer du en sparedusj og halverer tida i dusjen kan du spare 75 %. Da sier det seg selv at en husstand kan spare mange tusen i året.
Vask av klær og oppvask
En klesvask på 40 grader bruker i snitt rundt 0,5 kWh. Skrur du opp temperaturen til 60 grader bruker du rundt 1 kWh, mens en 90 graders vask nærmer seg 2 kWh. Det kan være lurt å ta både dusjen, oppvasken og klesvasken om kvelden når prisen på strøm er lav, gjerne etter kl. 2000.
På grunn av brannsikkerhet fraråder imidlertid brannvesenet å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover. Da er det mye bedre å fylle maskinene helt opp. To runder med halv maskin krever ganske nøyaktig dobbelt så mye strøm som én full maskin.
Ikke betal mer for strømmen enn du må
Det kan potensielt være mye å spare på å bytte strømavtale eller strømleverandør. Har du for eksempel en strømavtale til variabelpris? Da betaler du antakeligvis for mye i forhold til hva du i snitt ville betalt for en strømavtale til spotpris. Og selv om du allerede har strøm til spotpris kan det finnes andre strømavtaler eller andre strømleverandører med enda bedre vilkår enn det du har i dag.
På nettet finner du mange sider som sammenligner prisen på strømleverandører og ulike strømavtaler, og det er enkelt å bytte.