Nå er både camping- og båtturistene på luftetur med sine nyvaskede doninger. Du er kanskje en av de som har brukt våren på å pusse, polere og klargjøre båten eller campingvogna for sene sommerkvelder på svaberget eller campingplassen? 

Før vi ønsker deg en skikkelig fin tur – så ville vi bare gi deg noen gode lifehacks som kan redde ferien – og livet.

🔥Røykvarsler er din aller beste investering! Ha alltid røykvarsler i taket ombord i båten eller campingvogna – og sjekk at den fungerer! Slokkeapparat er også et godt hjelpemiddel om uhellet er ute. Hjemme i din egen bolig skal du ha minimum 6 kilos apparat, men i båt og campingvogn kan du selv velge størrelse etter behov – men minimum 2 kilos slokkeapparat.

Jo større båt eller campingvogn du har, jo større og flere slukkeapparater bør du ha!

🔥Levende lys er både romantisk og koselig, men sammen med litt bølgeskvulp eller annen bevegelse i båt og vogn kan levende lys velte og det kan bli litt for hett ombord. Elektriske lys gjør samme susen hvis du er ute etter litt tryggere stemning! Gå ALDRI fra levende lys ombord i båten eller i campingvogna, selv om du er i nærheten.

🔥Drivstoff og gass er svært brannfarlig og antenner på et blunk. Sjekk for lekkasjer og søl, spesielt også om du har et varmeapparat som benytter drivstoff eller annen brannfarlig brensel. I samme slengen bør du sjekke at eksosen fra varmeapparatet går ut av båten og at eksosslangene ikke har noen lekkasjer siden kullosforgiftning er svært farlig. En gassalarm er en billig livsforsikring og sørger for at du og din familie sover trygt om natten.
Mange bruker portable butangass-varmere inne i båt og campingvogn på kjølige kvelder. Hvis du bruker en slik, sørg for god utluftning. Og den skal ALDRI brukes i lukkede rom eller når du sover.

I fjor meldte TA om en båtbrann på Heddalsvannet i Notodden. En båt med to personer om bord tok plutselig fyr, og i løpet av kort tid stod båten i full fyr. Heldigvis ble ingen skadet i hendelsen.

🔥Brannskader ombord! Har uhellet vært ute, vær rask! Bruk 20/20-regelen, kjøl det skadede området ned med omtrent 20 graders vann, i 20 minutter. Ha lav terskel for å ringe 113, spesielt om det er barn som er brannskadet. 

🔥Det elektriske anlegget i vogna eller båten kan ofte være gammelt eller at det ikke er installert i tråd med regelverket. Få gjerne en fagperson til å gå over det elektriske anlegget, og få sjekket at alt virker!

Så gjenstår det bare for oss å ønske dere en riktig god tur, og vær brannsmart underveis!

Pål, Arne Kristian, Kenneth og Jon Erik på forebyggende avdeling i Grenland brann og redning ønsker alle en riktig god sommer!

Vil du vite enda mer om sikkerhet til sjøs? Da anbefaler vi at du leser denne saken også!