Meteorologisk institutt har nå lansert en ny og bedre skogbrannfareindeks for Norge, https://skogbrannfare.met.no/.

Den nye modellen tar hensyn til temperatur, luftfuktighet, nedbør, vind og snø. Dette er parameter som påvirker skogbrannfaren. I perioder uten regn øker faren for skogbrann, og hvis det også er vind øker faren enda mer.

Skogbrannfareindeksen er et fint verktøy for brannvesen og andre beredskapsorganisasjoner, men også for alle som er glad i å bruke naturen og som lurer på om det er trygt å fyre opp bål. Men husk at du kan starte skogbrann selv om skogbrannfareindeksen er lav.

Les mer om den nye skogbrannfareindeksen her: https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/2021/ny-og-bedre-farevarsling-for-skogbrann

Det generelle bålforbudet

Det er generelt forbud i Norge mot å gjøre opp ild i eller i nærhet av skog og mark mellom 15. april og 15. september. Men det er lov å tenne bål eller tenne grill så lenge det åpenbart ikke kan medføre brann.

Her kan du lese mer om bålbrenning og grilling, både i og utenfor skog og mark.

Hva starter en skogbrann

Storparten av alle skogbranner er menneskeskapte. Det kan for eksempel være glør etter bål, sigarettsneiper og uforsiktig bål-/bråtebrenning. Lyn er den vanligste naturlige årsaken til skogbranner og står for cirka én av ti skogbranner. Til forskjell fra branner utløst av mennesker antenner ofte lyn skogbranner på utilgjengelige steder. Dette kan gjøre brannene både vanskelig å oppdage og å slukke.